Wednesday, May 4, 2011

pohon semalu & kaum hawa ...

Assalamualaikum dan salam sejahtera ..

Pernah dengar tak pengajaran pohon semalu yang diberitahu kepada siti Fatimah oleh Rasulullah..

Pada mulanya Fatimah agak marah takkala beliau berjalan dengan bapanya itu,kaki beliau terpijak duri semalu,tetapi Rasulullah dengan tenang berkata bahawa pohon semalu itu berkait rapat dengan wanita ...

Fatimah terkezut lalu tertanya kenapa,

Rasulullah menyambung dengan memberi pangjaran dari pohon semalu iaitu,

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya.Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Jadi,para wanita ingatlah,Pohon semalu yang di kaki kamu pun jika kamu amati,ia membawa pengajaran yang besar kepada kamu..sedarlah dan contohi la pohon semalu itu dari kamu contohi para artis yang melalaikan dan menyesatkan minda orang muda seperti kamu ..

No comments:

Post a Comment

Sebarang Komentar yang tidak berkaitan post,berbaur lucah dan mengancam keselamatan akidah akan didelete :)