Friday, August 30, 2013

Shia dan Sunni,mana lebih benar? DrZakir jawab..

Dr Zakir Naik pernah ditanya soal Sunni dan Syiah, yang mana lebih benar..maka
jawab Dr.zakir sambil mengangkat dengan dengannya Al-Quran dan beliau berkata,

" Brother, There are no sunni or shia in the Quran, ayat quran menyebut barangsiapa yang ikut Allah dan ikut Rasulnya,shia adalah mazhab yang muncul akibat dari perpecahan politik..Dan di dalam islam juga tiada bahagian bahagian tertentu,yang ada hanyalah "muslim" , muslim adalah seseorang yang menyerah dirinya kepada Allah.."

Kemudian si penanya bertanya lagi;

Jadi tuan,kepercayaan mana yang lebih benar (more correct),shia ke sunni?

Jawab DrZakir, kepercayaan yang berpandukan alQuran dan Hadis adalah benar, jika kamu bertanya pada sesiapa pun sesuatu persoalan,maka dijawab mereka menurut AlQuran,maka ia benar,tapi jika mereka menjawab "menurut sheikh demikian,menurut imam demikian,menurut si fulan dan si fulan,dan jawapan mereka tertentangan dengan Quran,maka dia salah! Hanya dengan patuh pada Allah dan patuh pada Rasul,maka dia benar! Jika ada 2 ulama bertentangan pendapat tentang sesuautu,maka balik rujuk pada Quran,jawapan ulama yang dekat dengan Quran adalah lebih benar..Hanya yang follow quran dan hadis adalah muslim yang sebenar,manakala yang menolaknya bukanlah muslim yang sebenarnya.. Jadi brother, mana satu pilihan kamu? Shia atau sunni?

Maka dijawab si penanya tadi ;

"No sir,saya hindu,saya bertanya kerana saya ingin tahu,saya hidup dan mati sebagai hindu"

Kemudian bermulalah dakwah drZakir terhadap beliau

Nak tahu sepenuhnya,rujuk video ni : http://www.youtube.com/watch?v=p9ZsakIxrEw

Aku cuma tertarik dengan persoalan sunni dan shia.. DrZakir jawab dgn penuh hikmah dimana akhirnya beliau mewujudkan persoalan utk kita berfikir yang mana lebih benar

No comments:

Post a Comment

Sebarang Komentar yang tidak berkaitan post,berbaur lucah dan mengancam keselamatan akidah akan didelete :)