Sunday, March 8, 2015

Jatuh bangun empayar Islam..

Tarikh 3 Mac menjadi tarikh dukacita umat islam atas runtuhnya secara total sistem khalifah pada tahun 1924..

Namun 3 Mac 1924 bukanlah kejatuhan kali pertama, empayar islam pernah runtuh sebelum itu iaitu pada zaman pemerintahan Abbasiyah dibawah Khalifah Mu'tasim, ya.. Khalifah yang sama, apabila dilaporkan kepada beliau bahawa di hujung negeri ada,seorang wanita muslim diganggu oleh musuh islam, lalu dia mengarahkan seangkatan tentera ke negeri itu yang mana,bila sampai barisan hadapan tentera islam, maka ekornya masih di pintu gerbang Baghdad.

Kejatuhan pada zaman khalifah mu'tasim di tangan tentera mongol adalah sangat dasyat, ratusan ribu umat islam dibunuh dan khalifah mu'tasim sendiri dibunuh dengan cara yang sangat keji.. Dan satu persatu kerajaan islam jatuh sehinggalah... sehinggalah satu zaman datang seorang khalifah baru, khalifah yang berjaya menyatukan umat islam dan merampas kembali tanah islam termasuk Baitul Maqdis, empayar islam kembali menyinar, beliau adalah, Salahuddin Al Ayubi..

Dan kita juga kembali ke zaman kejatuhan iaitu pada 3 Mac 1924, dan malangnya,setelah kita amati dengan teliti,selain faktor luar yang mendorong kejatuhan empayar islam,tidak dinafikan faktor dalaman juga menjadi faktor yang sangat mendorong kepada kejatuhan ini..

Antaranya adalah khalifah yang lemah , saat khalifah mu'tasim memerintah, beliau adalah seorang yang agak lemah dan senang dipengaruhi pembantunya (bukan menantunya), dilihat beliau hanya berperanan scra formal namun yang lebih berkuasa adalah pegawai beliau.Kemudian wujud pertelingkahan sesama islam dalam merebut takhta khalifah, wujudnya aliran aliran yang memecahkan dalam islam seperti syiah, mu'taziah (khalifah mu'tasim adalah seorang mu'tazilah dan beliaulah yang turut memenjarakan imam ahmad yang menolak quran adalah makhluk) dan sebagainya. Begitu juga pada zaman Sultan Abdul Hamid,wujud kelemahan dalam pentadbiran Khalifah sehinggalah akhirnya musuh berjaya menjatuhkan kita.

Namun,wajar diketahui, SELEMAH LEMAH KHALIFAH ADALAH RAKSAKSA , yang jika dibangunkan akan mengegak gembitakan dunia.

Wallahu a'lam.. moga umat islam tabah menghadapi saat kedukaan ini, dan yakinlah pada janji tuhan yang maha esa, yang tidak pernah memungkiri janjinya, bahawa satu masa kelak,kita PASTI akan menyinar kembali..

1 comment:

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete

Sebarang Komentar yang tidak berkaitan post,berbaur lucah dan mengancam keselamatan akidah akan didelete :)