Tuesday, December 30, 2014

Ucapan "Merry Chrismas" .

Dalam bab ucapan sambutan hari natal kepada kawan kawan yang beragama kristian, umat islam harus betulkan niat, kita berhak untuk memilih pandangan yang membenarkan ucapan ini tanpa perkecilkan pandangan lain yang melarang.

Niat bilamana kita ucapkan adalah untuk meraikan kawan/sahabat kita, bukan meraikan perayaan tersebut,sebagaimana jika hari raya sekalipun,sahabat sahabat yang non muslim meraikan kita, bukan mereka meraikan perayaan kita.

Keberadaan kita dalam masyarakat plural di Malaysia , menjadikan pandangan yang membenarkan ucapan tersebut realistik dan tepat, tambahan pula dalam keadaan hubungan antara kaum yang meruncing, di kesempatan yang wujud wajar untuk kita raikan kegembiraan sahabat sahabat kita yang beragama kristian,maka akan mewujudkan rasa kebersamaan antara kita dan mereka..Li Taarafu.. Saling kenal dan kita hargai satu sama lain.

Namun jika ucapan itu diucapkan sekadar untuk provokasi,atau menunjukkan kita berbeza dari orang lain,menunjukkan kita ini berlawan arus,special atau untuk menunjukkan kita 'cool' namun dalam kalangan fb friend takde sorg pun kawan kawan beragama kristian , maka kita persoalkan tindakan itu UNTUK APA?

Kita sebagai orang awam, tidak wajar pertikaikan ijtihad ulama2 dengan pandangan kita,sebaliknya raikan semuanya..Kalian berhak jadi 'syadid' namun jangan halang mereka yang mengamalkan 'wassatiyah'..

1 comment:

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete

Sebarang Komentar yang tidak berkaitan post,berbaur lucah dan mengancam keselamatan akidah akan didelete :)