Monday, September 15, 2014

Jamak sebab Hujan..

Jamak dari sudut bahasa maksudnya himpun , manakala dari sudut istilah , jamak bermaksud menghimpunkan 2 solat iaitu Zuhur dan asar, Maghrib dan isya' dalam satu waktu samada dahulukan yang awal dahulu (jamak takdim) atau dahulukan yang selepasnya (jamak takhir)

Ramai dalam kalangan umat islam Malaysia , jika disebut jamak , maka mereka memikirkan Qasar yang dilakukan saat musafir ibarat keduanya tidak boleh berpisah.

Qasar adalah kelonggaran memendekkan solat yang 4 rakaat kepada 2, dan KHAS untuk yang bermusafir sahaja,namun untuk jamak , perlu diketahui , masih ada alasan lain yang membolehkan kita melaksanakannya dan diantaranya adalah kerana hujan..

Sebagaimana ada syarat untuk melakukan solat jamak Qasar saat bermusafir,maka untuk melakukan solat jamak kerana hujan,juga punyai syarat syarat tertentu iaitu;

1.Solat jamak sebab hujan hendaklah dilakukan di MASJID sahaja, adapun jika solat bersendirian di rumah adalah tidak dibenarkan.

2.Jamak yang dibenarkan adalah jamak Takdim sahaja (Solat zuhur dijamakkan dgn asar atau Maghrib dijamakkan dengan isya')

3.Hujan yang turun tidak berhenti sehingga jemaah selesai solat.

4.Hujan yang lebat/boleh membasahkan baju.

Dalil kepada perlaksanaan jamak ketika hujan adalah berdasarkan hadis yang diriwayatkan Ibnu Abbas , "Nabi Muhammad melakukan jamak solat antara solat zuhur dan asar dan antara maghrib dan isya' bukan disebabkan ketakutan dan hujan" - (Bukhari dan Muslim),

Apabila berlaku perselisihan dalam kalangan ulama dalam menafsir hadis ini, Imam Muhammad Bin Idris dan ulama ulama yang mengikuti ijtihad , berpendapat kerana Ibnu Abbas menyebut Nabi Muhammad melakukan solat (jamak) bukan sebab hujan atau takut,maknanya bila hujan maka solat (jamak( dapat dilakukan..

Dalam keadaan musim hujan yang melanda tempat kita sekarang , jadi aku fikir pengetahuan ini wajar dikongsikan agar umat islam mendapat keringanan dari rahmat dan kemurahan Allah.. Selamat mempraktikan ..1 comment:

  1. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

    ReplyDelete

Sebarang Komentar yang tidak berkaitan post,berbaur lucah dan mengancam keselamatan akidah akan didelete :)