Friday, October 7, 2011

Berdua duaan ..satu dosa yang tidak diendahkan !

Assalamualaikum dan salam perkongsian ..

Surah an Nur ayat 21 bermaksud "Hai org2 yg beriman,lgnlah kamu mengikuti jejak langkah syaitan.Barangsiapa yang mengikuti jejak langkah syaitan,maka sesungguhnya syaitan itu akan menyuruh melakukan perkara keji dan mungkar"

Kemudian rujuk hadis Nabi yang bermaksud " Tidaklah seorang lelaki yg berdua duaan dgn wanita kecuali ada pihak ketiganya adalah syaitan"

Berdasarkan dua SUMBER RUJUKAN utama ini,confirm kita dapat nyatakan bahawa HUKUM BERDUA DUAAN dgn seseorang yang bukan mahran dan berlainan jantina adalah satu DOSA disisi islam ..

Tapi situasi yang berlaku sekarang,di IPTA mahupun di pantai mahupun dimana mana tempat yang 'strategik',kelihatan ramai manusia yang melakukan dosa itu.

Melihat gelagat para mahasiswa/wi,mereka jadikan alasan 'bincang homework' sebagai 'lesen' untuk berdua duaan ..

Apakah itu bermaksud mereka nak cuba utk menghalalkan apa yang haram ?

Ada dari orang muda hari ini yang meremehkan perkara ini,mungkin mereka YAKIN dengan diri tidak akan melakukan maksiat,padahal aktiviti turun temurun ini amat berpotensi untuk mengalakkan maksia berlaku.

psssttt - satu maklumat ana dapat,mula mula ada dua pasangan kononnya mahu  siapkan tugasan bersama sama di bawah pokok yang ada meja,tapi last last dua dijumpai dalam tandas ... apa cerita?

So....REMAJA BIJAK!!!!!Jauhi khalwat dgn bukan muhrim !! jgn cipta alasan,kerna di mahkamah Allah kelak,tiada maaf bagi mu !

No comments:

Post a Comment

Sebarang Komentar yang tidak berkaitan post,berbaur lucah dan mengancam keselamatan akidah akan didelete :)